onsdag 30 mars 2011

Orsavägen orsakade smärta! /Marco




Blev en ganska lugn runda idag, cyklade ut direkt efter jobbet i det något kyliga men soliga vädret. Tog mig ut till bron som leder till Ekerö för att sedan vända hemåt. På vägen hem så körde jag 6 gånger uppför den korta men ack så smärtframkallande Orsavägen. Ganska skön backe där det svänger lite så man får inget gratis utan får trycka på för att komma upp. Är bara 400m kort backen och 7,5% i snittlutning och 14% som mest på en liten del. Lite väl grusig i dagsläget men med Schwalbe Marathon däck funkar det ok.


Ganska kul att känna hur pass jobbig en sån liten struntbacke kan vara. När jag var på Gran Canaria så njöt jag av varje stigning men denna känns som en ren pest varje gång. Fast på ett bra sätt =)

Intervallmarkeringarna jag gör är mest för min egen del och hålla koll på hur formen tar sig! Dom kan nog verka liter underliga för någon annan än mig själv!

tisdag 29 mars 2011

Grindelwald Schweiz. /Eric

I helgen var det alltså konferens med jobbet i Grindelwald, förutom att konferera åkte de flesta skidor och sedan givetvis massor med mingel, teambuilding och fest. Själv hyrde jag en MTB och dundrade runt Lake Thun 2 dagar i rad. Ena dagen kändes det riktigt bra, medans den andra var jag aningen sliten efter festandet dagen innan. Det var riktigt schysst miljö att cykla i och en rejäl stigning upp till byn där vi bodde. Under några kilometer pendlade det mellan 8-22% enligt min Garmin. Totalt närmre 9h cykel på 2 dagar. Vädret var dessutom riktigt bra, lite blåst, 10 grader på toppen och 15 grader i dalen runt sjön.

Finns många bilder på Flickr till höger här på bloggen.




måndag 28 mars 2011

Lidingö/Stora skuggan 4*4 /Marco

Gammelracern (Räven) går het nu!



Det var så fint väder idag så tyckte det fick bli en cykeltur. Hade egentligen tänkt köra lite styrketräning inför beach 2011, men som sagt solen den sken! Var kallt ändå så kunde inte köra fullt flås. Har svårt med andningen när det är lite kyligt, sedan producerar man ju snor för en hel arme ute i kyla!

Körde i ganske behagligt tempo och intervallerna gick ok. Körde 4 minuters och vilade cirkus 2 min emellan. Kändes vettigt. Går enkelt att se hur intervallerna gick genom länken till Garmin Connect. Kan va kul att spara och se vart åt formen går. Ena hållet gick segt och det andra lättare. Över 40 i snitt åt ett håll och runt 32 åt andra hållet. Så mycket tuffare att köra intervaller ute! Najs! Undrar hur tempmätaren funkar egentligen, snacka glädjemätning...solvärmen förmodligen!

lördag 26 mars 2011

Ekerö kungfu! /Marco




Körde en runda på drygt 8 mil idag. Dom första 4 milen var inte roliga alls, motvind och riktigt kyligt. Väljer lätt att klättra i berg på GC än detta. Vägarna var mycket bättre idag än förra helgen, 99,9% asfalt/grus och bara några få isfläckar där man fick ta det riktigt lugnt. Är för mycket grus än för att ge sig ut på plastracern. Har fått till en riktigt skön sittställning på Räven nu så några rundor till på den gör inget ont!

Nu får det bli att försöka hinna med en sväng till Cykelcity och även hinna med en pizza. Det är jag värd efter dagens runda! Kallar dom ekerörundor men egentligen så går dom ju inte genom Ekerö alls....


torsdag 24 mars 2011

Cykling i Cancellaras fotspår.. /Eric

Imorgon åker jag på konferens till Grindelwald i Schweitz. De flesta på jobbet kommer att åka skidor när vi inte konfererar, frågan är dock hur bra backar det kommer att vara då det varit varmt senaste veckorna, upp till 15 grader. Då jag själv inte åker skidor pga en knäskada så har jag ordnat så att det finns an MTB att hämta ut på lördag.

Får se hur mycket cykling det blir, men perfekt att få köra i lite berg och runt två sjöar som ligger i närheten. Kommer nog bli lite höjdmeter även på denna resa. :-)


onsdag 23 mars 2011

Ett skepp kom lastat! /Marco



Var precis och hämtade ut ett paket från Tyskland! Får se om jag ger mig på att limma tubdäck för första gången i helgen! Verkar va meckigt men kanske får det att funka!

Iaf så råkade jag slå av en eker med låset på min fina järnhäst. Var så ivrig att jag glömde låsa upp cykeln när jag skulle iväg från posten! Den som är så bra att ha i city...en riktig Ardenner! Tyvärr är bakhjulet på den gamle klenoden inte i bästa form. Får nog fixa den ekern på min lilla favoritcykelbutik på hörnet på kungsholmen! Brukar bli billigt där! Bra med ett sånt ställe när ens brukscykel går sönder!

måndag 21 mars 2011

Pico de las Nieves.

Hittade denna film på youtube som visar ett lopp på GC där de bestiger öns högsta topp via Cazadores, den väg jag o Marco körde.

Tror att vi hade fel utväxling för denna backe :-)

söndag 20 mars 2011

Årets första Ekerörunda. /Marco

Vet inte varför det inte visas i km osv i länken här. Blev iaf c:a 65km på 2h23min i lugnt tempo.

Ja det var ju helt ok cykelväder måste jag säga. Egentligen inget att klaga på. Var väl lite väl isigt vissa delar för att det skulle va perfekt men det får duga som premiärtur utomhus för året (räknar bort GC rundorna). Det var riktigt mycket cyklister ute på Ekerö en dag som denna. Fler än vad man såg och mötte på motsvarande sträcka på Gran Canaria. Så våren måste nog anses vara här. Fick tom på mig lite för mycket kläder.

Rundan gick bra förutom att jag satt så jävla illa första 3,5 milen. Vet inte hur jag stått ut med att ha suttit så innan på cykeln. Kan väl kanske bero på att jag hade en skadad axel senast jag cyklade på just den här cykeln och den gjorde så ont att jag inte kände hur resten av kroppen led. Iaf efter att ha fått plocka bort styret och sätta dit någon extra spacer och flyttat fram sadeln så blev ju rundan grymt najs.

Är redan sugen på nästa cykeltur ute! Blir väl tyvärr bara spinning på veckodagarna ett tag till!

torsdag 17 mars 2011

Cavendish på ny Specialized! /Marco

Jag gillar prylar och när nu Specialized visar upp sin nya aerocykel så blet inte jag missnöjd iaf.  Gillar designen ser ut lite som en Tarmac on roids ;-)

Cavendish ska visst köra Milan-San Remo på den. Ska bli roligt att se men han har ju inte visat någon bra form än i år så förväntar mig inte någon vinst. Om han skulle vinna så beror det nog enbart på cykeln...

Cool som sagt och vem vet när jag ska byta cykel kanske jag har råd med en!

http://www.bikeradar.com/




onsdag 16 mars 2011

Årets beställning.. /Eric

Blev så otroligt taggad av resan till Gran Canaria så jag har nu tagit tag i lite måsten inför årets säsong. Jag har lämnat in cykeln på service på Cykelcity, deras nya butik på Folkungagatan såg riktigt fin ut och utbudet på cyklar är mycket större än tidigare. Nya Specialized SL3 så schysst ut.

Dessutom beställde jag lite prylar från Tyskland och England. Efter att kört på en Fizik sadel på GC har jag beställt en sådan, blev dessutom en Garmin 500 efter att på nära håll sett Marco använda den. Utöver det har jag beställ tubdäck, kanttrådsdäck, slang och en kassett till nya hjulen.

Nu borde jag klara mig ett tag in på säsongen.

måndag 14 mars 2011

Galna gubben med varm choklad! /Marco


Vi hade lite otur dagen vi cyklade upp till toppen på Gran Canaria, Pico de las Nieves. Det var riktigt molnigt så vi fick inte se den fina utsikten. Det gör iof att jag bara blir ännu mer taggad att åka ner igen och ta den tuffa klättringen ännu en gång. På bilden ovanför ska man kunna se 1000m rakt ner i en vacker dalgång. Som vi ser här så ser man enbart gråa moln. 


Det var iaf en riktigt grym upplevelse att cykla upp dit och se moln framför sig som glider över vägen man cyklade uppför. När man väl kom fram till toppen så fanns det enbart en husvagn där en farbror säljer lite gott, alltså ingenstans att värma sig. Var runt 7 grader där uppe enligt min gps. Det som istället värmde var den galna glada farbrorn som sprang runt däruppe och höll show, kanske han enbart gjorde denna dagen pga vädret. Annars är nog den stora behållningen just utsikten. Här ska en trött Eric handla lite varm choklad att värma sig med!


Som man kan se så hade jag roligt iaf. Kameran inställd på att ta bild när den uppfattar ett ansikte. Om man nu kan kalla det där ett ansikte!

Till er som är i bra form så tycker jag att ni ska köra klättringen från Ingenio. Det är en upplevelse då det finns endel riktigt tuffa partier! Den andra lättare vägen tar man tillbaka i lugn och ro och njuter av natur och utsiktsplatserna man hittar längs med hela nedstigningen. 

 

Vi körde på hyrcyklar från free-motion. Cannondale Supersix med Sram Red. Kändes vädigt lik min egen cykel faktiskt, min Specialized är lite skönare ;-) Cykeln jag hade tog stryk i stigningen denna dagen. Den började knaka rejält när jag ståendes tog dom lite brantare stigningarna. Den knakade på resten av dagarna också när man satt ner och tryckte på uppför. Skönt att inte nöta på sin egen hoj!





söndag 13 mars 2011

Kartor/bilder från rundorna på Gran Canaria. /Marco

Eric skrev så bra om rundorna så jag känner inte att jag behöver säga så många ord om dom. Det som skilde oss åt var väl mest att jag väger 10kg mindre och att jag har det lite lättare uppför. För mer info läs Erics text i  inlägget innan.

Första rundan. Den skulle ju bli den lugnaste men som sagt. Vi hängde på ett gäng norrmän och vips så var vi på vår första klättring. Riktigt roligt var det men lite tuffare än planerat!




Andra rundan. Vi begav oss till Soria för den klättringen hade vi hört talas om. Den var helt ok. Den andra delen som gick från Soria och upp en bit till på knagglig väg var väl den delen jag kommer ihåg mest. När man mötte bilar där så blev det minst sagt trångt och den delen var mycket tuffare än den första. Var ganska dåliga vägar vissa delar av denna rundan men skulle lätt cykla om den.




Tredje rundan. En lite lugnare variant. Mycket fina och lättcyklade vägar. Borde nog varit första rundan. 




Fjärde rundan. Vi valde korta branta vägen upp till toppen och vad ska man säga. Det var minst sagt kämpigt. Det syns på profilen att vägen vi valde är ganska brant. Kommer cykla denna vägen igen om jag åker till Gran Canaria igen. Denna gången cyklade jag hela vägen utan att gå men stannade till 3 gånger både för att fotografera och för att hämta andan ;-) Just delen mellan Pasadillo - Cazadores var galet jobbig!





Femte rundan. En posörrunda. Hade typ vilopuls hela rundan =) Så skönt.




Sjätte rundan. Denna dagen hade jag nästan för mycket energi. Blev nästan irriterad första biten för att det inte var jobbigt nog. Sedan när vi cyklat förbi Mogan och hamnde på klättringen därefter så blev jag mer än nöjd. Vilken skön stigning och så vacker utsikt. Morgonen såg lite mörk ut så vi tog med oss regnjackor. Blev galet fint väder även denna dagen...
















lördag 12 mars 2011

Gran Canaria 2011 Redovisning av min upplevelse //Eric

Ett tag sedan jag skrev här, men har precis kommit hem från en underbar vecka på Gran Canaria med Marco. Det blev cykling i 6 dagar med sammanlagt ca 57mil, 25h och drygt 10.000 höjdmeter. Redovisar dag för dag nedan, obs mycket text. Sen finns det massor med bilder på Flickr till höger på bloggen.



DAG1:
Maspalomas - El Doctoral - Santa Lucia - San Bartolome - Maspalomas
Tid: 3h21min, Sträcka: 77,36km, Snitt: 23km/h, Höjdmeter: 1446, Snittpuls:138

Vi var aningen spända inför första rundan, vi hade sett bergen på håll och tyckte att de såg rätt tuffa ut och vissta dessutom att det finns många höjdmeter att bestiga. Själv hade jag inte tränat på större delen av hösten och har under Jan-Feb precis kommit igång med spinning i källaren plus att jag väger alldeles för mycket för att vara en bergsget. Så förutsättningarna var inte de bästa. Men nu räcker det med bortförklaringar.

Vi hämtade ut våra cyklar på morgonen från Free-Motion, Cannondale Super Six HiMod med SRAM Red, man vill ju inte ha sämre cyklar här än hemma. Cyklarna verkade bra och killen på free-motion *(Maspalomas) skämtade om allt, han trodde inte att han skulle känna igen mig efter en vecka och 5kg´s viktnedgång. Nu tror jag iof inte på 5kg viktnedgång då vi äter en massa gott och jag vill vara säker på att ha fullt med energi på varje runda då min respekt för bergen och rädsla för kramp är stor.

Vi hade berstämt oss för en lugn runda, vi blev rekommenderade en som låg på ca 6mil och väldigt få höjdmeter, runt 500. Vi gav oss iväg uppför östkusten och redan vid den lilla backen mellan Maspalomas och Playa del Inglés kändes det jobbigt. :-) Vi körde sedan vilse inne i Playa del Ingles och det tog ett tag innan vi hittade ut på rätt väg. Där hade vi bra medvind och likt kalvar på grönbete var vi stundvis uppe i 55km/h på platten. När vi tog det lite lugnare och funderade över var vi skulle så rullade det förbi ett gäng norrmän. Vi tog rygg på dom och tänkte att de vet nog var man ska… De vände inåt landet vid El Doctoral och vi hakade på, fortfarande otroligt taggade över värmen, ren asfalt och bra tryck i benen. Efter bara en liten bit började hödmetrarna ticka på.. Norrmännen stannade nästan vid första motlut och ställde sig upp och vaggade från sida till sida.. Tror vi kom ner till 8km/h, en hastighet som är helt omöjlig att hålla om man som jag alltid sitter ner i uppförsbackar.. Så det blev till att trampa förbi och upp i mer rimliga 12-14km/h.. Vi såg att vi närmade oss Santa Lucia och jag kände igen det namnet från några av de rundor vi hade kikat på innan..

Det rullade på bra, Marco som är stark gjorde några ryck ibland och hittade någon snygg tyska… den enda snygga tjej någon av oss sett hittills.. Dock såg jag henne aldrig så han kan hitta på.

Väl i Santa Lucia fick det bli en fikastopp, vi hade avverkat runt 4mil och det skulle smaka gott med en Macka… stället bakade sina egna baguetter och vi högg varsin med skinka och ost. Det var nog den godaste baguett jag ätit, den smälte i munnen. Priset för 2 baguetter med skinka och ost, 1 stor flaska vatten och 1 kaffe landade på 45:-, riktigt överkomligt.

Efter stoppet rullade vi vidare och hade lite dålig koll på var man vänder hemåt, så vi hamnade hela vägen uppe i San Bartolomé, där det fanns en skylt som visade Maspalomas. Väl där var vi uppe på dagens högsta punkt på ca 930m över havet, en bit bort såg vi den högsta punkten på ön som ligger på 1950m, den tar vi en annan dag konstaterade vi.

När det väl började gå nerför så märktes väl vår ovana vid att köra nerför på serpentinvägar.. (efter rundan var både jag och Marcos ömmaste punkter i ryggen.. Hm.. Det är väl benen man cyklar med.) Vi använde bromsarna väl och fick väl aldrig riktigt någon fart nerför. Jag ställde in huvudet på att nu är det bara att rulla hem.. Ända till dess att det dök upp en riktigt brant backe som skulle hanteras…. Det blev dagens jobbigaste backe även om den var kortast. Benen var kalla efter nerförskörningen och mentalt var jag oförberedd. Blev en kort paus högst upp och några riktigt schyssta bilder.

Efter den toppen var det helt uppenbart att nu var det bara rull hela vägen hem, man såg hela vägen ner till Playan. Problemet nu i nerförskörningen var att det blåste stark sidvind, lite byar, så att åka fort var uteslutet, vi bromsade oss ner i ca 30km/h och åkte ändå förbi några som säkert bara rullade i 15km/h pga vinden.

Väl hemma så blev det en Recovery-drink och ett bad i poolen. Vi testade även det lokala sortimentet av Öl och jag rekommenderar alla att testa ölet Tropicana, åtminstone om ni vill må illa ett bra tag efteråt. Blev därför istället en Heineken.

DAG2:
Maspalomas - Soria - Ayacata - Felkörning - San Bartolome - Maspalomas
Tid: 4h50min, Sträcka: 110km, Snitt: 22km/h, Höjdmeter: 2334, Snittpuls:125

Lite seg i benen efter gårdagen, men inte så illa som jag trodde att det skulle vara efter gårdagens runda. Jag började dock rejält lugnt fram till Soria för att inte göra av med för mycket energi innan den beryktade backen. Det var grymt schysst miljö på mer mot den västra sidan av ön. Det verkar som att det regnar mer där helt enkelt med tanke på grönskan.

Väl i backen upp till Soria så tuffade det på rätt bra uppför, jag tror att jag snittade runt 12km/h  då jag hela tiden pendlade mellan 11-15.. Väl på toppen fick jag leta efter Marco som klippte backen rejält snabbt. Är grymt imponerad av Marcos fart uppför, han kommer bli farlig i H30 och senior redan under debutåret.

Vi tog en fika på vad vi trodde var toppen av backen innan vi gav oss vidare norrut…. Så fel vi hade.. Det var ytterligare 5km med riktigt brant backe och grymt kass väg. Jag fick stanna till 2 ggr i två svängar då jag inte kunde ta mitten av vägen pga möte. Marcos gps visade som mest 23% lutning och det måste varit i ngn av svängarna… När vi sedan rullade vidare upp emot vårt bestämda lunchställe i Ayacata och som skulle vara på toppen av hela rundan med endast nerför kvar hem, så var det bland det schysstaste landskap jag sett, men samtidigt den sämsta vägen någnsin. Vilket gjorde att vi inte kunde köra fortare än 20km/h trots att det var platt. Väl framme vid lunchen bjöd ett mycket trevligt äldre par från Dortmund som hade tagit bussen upp ner oss vid deras bord. Jag högg in på en pasta som nog var den mest tråkiga pastan någonsin, men som smakade underbart ändå… De verkar veta där att en cyklist som kommit dit alltid blir nöjd bara han får mat. Vi satt nog där i närmre en timme och bara njöt av solen, ingen stress då vi bara skulle rulla ner mot Maspalomas i 40km/h.

Jag var kartläsare för dagen och hade noterat en grym väg ner mot Maspalomas som skulle ta oss dit den kortaste vägen… Vi brände nerför i ca 7km och minst 400 höjdmeter ner i en dalgång och kom till en riktigt schysst sjö.. Där plötsligt vägen tog slut och en vänlig fransman på MTB berättade för oss att det inte går att cykla den vägen på en racer. Så det var bara att vända om och klättra de 400 höjdmetrarna tillbaka och ta en annan väg mot Maspalomas… Här började jag bli riktigt trött och det var nog lite mentalt också.

Va lite lagom sliten sen i nedförskörningarna och fick ta det lugnt för att ha full kontroll. När vi sedan började närma oss Maspalomas började igen de starka vindarna komma som gjorde det svårt att hålla cykeln i en bra bana och jag saktade ner ytterligare.

Väl framme i Maspalomas åkte vi på nytt vilse, verkar vara svårt för oss att hitta rätt väg så även denna gång fick vi leda cyklarna lite och åka där man inte borde åka med en racer.

Väl hemma efter 11 mil, 2 mil längre än planerat, 400 höjdmeter mer än planerat så högg vi in på vårt hotells kulinariska buffé.. Aldrig har väl stekt potatis, vitlökssås och ost smakat så gott… plus glass till efterrätt.


DAG3:
Maspalomas - Vecindario - Aguimes - El Doctoral - Maspalomas
Tid: 2h51min, Sträcka: 70km, Snitt: 24km/h, Höjdmeter: 830, Snittpuls:?

Idag var det mer eller mindre vilodag så vi siktade in oss på en runda med mindre backar. Ut från Maspalomas körde vi norrut mot San Augustin och upp emot Vecindario Väl där rullade vi i en trafikstockning genom stan, tog en mindre evighet men det är så mycket värt att åka genom lokala städer som inte är turistorter, får se mer av det vanliga livet på Gran Canaria. Med vind i ryggen gick det bitvis riktigt fort och vi var över 50km/h på platten, det skulle vi få veta på väg tillbaka varför…

Vi åkte sedan upp till en liten ort som heter Aguimes där vi stannade för en cola och spanade på stadslivet i en liten by, såg bland annat en hottat minibuss som var sänkt så plåten skrapade i asfalten.

Sen körde vi en fantastisk liten väg som slingrade sig upp och ner i bergen med knappt någon trafik alls, vi passerade en skock får som var på väg från hagen till hemmet. När vi kom ner mot kusten igen vid El Doctoral märkte vi av att det blåste något enormt. Vi orkade ändå trycka på runt 30km/h men kom bitvis ner mot 20 i blåsten. Gissningsvis över 10m/s rakt mot.

Totalt blev det idag 7mil i varierat tempo, mina ben var sega och det var välbehövligt med en lite kortare och snällare väg idag. Efter rundan bestämde vi oss för att imorgon tar vi toppbestigningen då vi ska upp till Pico de la Nieves som är högsta punkten på 1950m över havet. Ska bli spännande, kommer dock bli riktigt tufft då den väg vi valt har den tuffaste stigningen på ön med bitvis 23% lutning (enligt han i cykeluthyrningsaffären), men det ska nog gå bra iaf.

På väg hem idag höll annars Marco på att bli ihjälkörd av en idiot i en röd liten bil som åkte väldigt fort ut på en påfart på den väg vi åkte på och accellerade samtidigt som han skulle svänga ut precis där Marco cyklade. Som tur är gick det bra, men det såg otäckt ut.

Jag lär nog inte ha gått ner i vikt efter den här veckan då både jag och Marco åtminstone säkrar att vi är fulla med energi konstant. Det fikas, det äts rejält med frukost, lunch och middag och däremellan kakor…..

Ikväll lyxade jag till det med lite Thaimassage för benen, grymt som tusan och välbehövligt. Lite av en happy ending på en bra dag.


DAG4:
Maspalomas - Aguimes - Cazadores - Pico de Nieves - Ayacata - San Bartolome - Maspalomas
Tid: 5h28min, Sträcka: 112km, Snitt: 20km/h, Höjdmeter: 1954, Snittpuls:135

Fy satan, det måste varit det jobbigaste jag gjort i cykelväg, vi gav oss iväg lite tidigare på förmiddagen då vi visste att vi hade en tuff dag framför oss då planen var att vi skulle ta oss upp på högsta toppen på Gran Canaria, Pico de Nieves. Redan igår när vi berättade för killen på free-motion så anade vi att det skulle bli tufft. Den östra vägen som vi valt skulle enligt honom vara den tuffaste stigningen på ön med lutning upp till 23%... 23% är brant, men vi övertygade oss om att det säkert är en kort bit och kanske i en sväng där det ofta brantar till lite extra.

Vi gav oss iaf iväg upp längs med östkusten förbi San Augustin och upp till Augimes där vi stannade för en cola och lite vattenpåfyllning. Sedan åkte vi vidare mot Ingenio där vi som vanligt åkte fel och brände nerför en backe och nästan var nere vid kusten innan vi förstod att vi åkte åt fel håll. Så det var bara att vända och köra uppför igen. Redan där lutade det ca 16% genom hela stan.

Väl ute så gav vi oss iväg och det såg ut som trevliga vägar ända fram tills där vägen delade på sig och en skylt visade mot Cazadores, en brant sväng där vägen försvann bakom ett hus, där fick vi bekräftat att det var brant, problemet var bara att det inte va en liten knäpp, utan det blev ännu brantare och det slutade heller aldrig. Den backen var den tuffaste jag någonsin kört i. Mot slutet av den så stumnade mina ben totalt och jag kunde inte ens stående få runt tramporna så jag fick ta dagens första lilla promenad, vilket även det visade sig tufft i 23% lutning och cykeldojor. Det blev ytterligare 2 kortare promenader denna rundan då benen var som stockar.

Vid Cazadores så fyllde vi på lite mer vatten då det va rätt osäkert om när möjligheten fanns nästa gång… Även efter Cazadores så var det 20% lutningar och det gick ofta i 6-8km/h uppför lagom vinglandes. När vi till slut kom upp på omkring 1600meter så blev det en helt annan miljö, med skogar som påminner om de svenska och en extremt schysst miljö. Tyvärr var det denna dag en hel del moln och vi kommer upp till molnens nivå. Vid ett ställe där jag körde på en väg som låg på en bergskam med stup på bägge sidor så vällde det upp moln från bägge stupen, mäktigt värre när jag var helt ensam.. Marco låg en bit framför.

Till slut efter mycket slit, flera korta pauser, svordomar och mängder med svett så satt vi till slut på toppen av Gran Canaria. Tyvärr såg vi ingenting av utsikten pga alla moln, men väl värt det ändå, om inte annat för den mycket excentriska mannen som sålde varm choklad etc där uppe. En mycket speciell man….

På toppen var det endast 8 grader så på med regnjackan, skoskydd, knäskydd och bandanan åkte över öronen. Frös som tusan redan vid början av nedfärden och inte blev det bättre av fartvinden i 40km/h. Jag var rejält mosig och använde bromsarna mycket denna dag då jag kände mig osäker på reaktionsförmågan om den skulle behöva användas. Vi stannade även flera gånger på vägen ner bara för att njuta av utsikten. Något som vi båda är överens om, vi är inte här bara för att cykla, utan även se naturen och njuta av miljön.

När vi kom ner en sådär 1000meter så kom solen fram och det blev på nytt varmt o skönt att cykla. Vi drog direkt till free-motion då min kedja var snusstorr. Uppför berget så lät den "squeeek" "squeeek" vid varenda tramptag…..

Nu när det är dags att sova så är jag rejält sliten. Detta var helt klart det tuffaste jag gjort i cykelväg och kanske till och med i livet när det gäller idtrottsliga prestationer/utmaningar.

DAG5:
Maspalomas-Soria-Playa del Ingles - Maspalomas
Tid: Sträcka: 62km, Snitt: 24km/h, Höjdmeter: 650, Snittpuls:105

Idag fick det bli en lugn runda då vi båda var slitna efter gårdagens urladdning upp till toppen. Vi körde kustvägen på östra sidan och sedan upp till Soria för att se om det var några som var sugna på lite backträning. Var väldigt lite cyklister ute denna dag så vi kunde inte heja så mycket på andra, utan drog till ett schysst café mitt i dalgången.

Efter det rullade vi tillbaka mot Maspalomas, rullade ner till Playa del Ingles och käkade lunch och rullade sedan längs promenadvägen utmed öknen. Vi hade väl runt 27 i snitt under själva turen, så hyfsat snabbt även fast pulsen och tempot var lågt.

Imorgon kan det nog bli veckans längsta tur, bara vi håller oss ifrån 23% backar likt den upp mot Cazadores.

DAG6:
Maspalomas-Puerto de Mogan - Mogan - Ayacata - Risco Blanco - Santa Lucia - Vecindario - Maspalomas
Tid: Sträcka: 130km, Snitt: 22km/h, Höjdmeter: 2200, Snittpuls:?? (missade sätta på den)

Jag var rejält stum i benen när jag vaknade, verkade som om mjölksyran jag drog på mig på Pico de las Nieves inte hade dragits ur kroppen ännu utan kändes mer än vad den gjorde dagen innan. Blev väldigt lugnt cyklande fram till Mogan där jag mest undrade hur det skulle gå när vi väl kom till de längre backarna.

Snabbt stopp i Mogan för att fylla på lite vätska, sen bar det iväg uppför en lång backe där stigningen går i väldigt fina slingriga vägar, det var nog den schysstaste stigningen på hela veckan. Lång svepande stigning med lutning mellan 5-14% under närmre 10kmkm. Uppför orkar jag i dagsläget att ligga på lägsta växeln och ibland peta i 2:an, och då har jag Compact vevparti så 34-25 är det jag kör på som mest. Då snittar jag runt 12km/h uppför. Skulle jag orka köra oftare på 2:ans växel och ibland i med 3:an skulle jag direkt höja snittet till 15km/h. Svårt att veta hur långt det är dit.

Sen rullade vi lugnt på de extremt dåliga vägarna förbi Presa de la Ninas och njöt av utsikten, innan vi kom fram till de sista stigningarna upp mot Ayacata där vi käkade lunch.

Jag hade sedan spanat in en alternativ väg hem över Risco Blanco, alltid kul att köra alternativa vägar. På med armvärmare för nerförskörningen och idag var jag inte lika trött i kroppen som tidigare dagar och kunde släppa på mycket mer nerför. Vi vände sedan upp mot Risco Blanco där den schysstaste vyn visade sig.. Vi kom nämligen in i den dalgång som är under öns högsta topp, det är brant uppför i 1000meter till toppen och bergen visade sin allra mäktigaste sida. Så jag kan varmt rekommendera turen över Risco Blanco. Kör man vägen från Santa Lucia får man dock vara beredd på en rejäl stigning först med uppemot 20% på några korta vägpartier.

I Santa Lucia blev det på nytt en baguett som repris på första dagens första fikapaus. Efter det rullade vi snabbt vidare ner mot kusten. Nerförskörningarna från Santa Lucia till Vecindario är grymma. Det går att släppa på riktigt bra och serpentinsvängarna är ganska öppna så man har koll på mötande trafik. Väl nere släppte vi loss de sista små krafterna. Marco tog bland annat några rejäla monsterförningar i den starka sida-motvinden mot San Augustin, det var minst 10m/s och vi brände på i +40km/h. Väl framme i Maspalomas noterade vi att det hade tagit ca 1h från Santa Lucia till vårt hotell, vilket innebär +40km/ inklusive några mindre stopp och många passager genom rondeller.

Så, då var resan slut. Aningen ont i sittpartiet och slitna ben vänder vi nu hemåt för att köra spinning och vintercykling några veckor innan värmen kommer till Sverige.

torsdag 3 mars 2011

30 minuter teater. /Marco

Ja den sista halvtimman på spinningpasset idag spelade jag teater och låtsades ta i lite iaf. Det gjorde jag inte. Tankarna var på att cykla i fint väder på Gran Canaria! 

Kroppen känns bra nu men är inte på topp. Känns som att det kvittar är ju långt kvar tills att jag vill att det ska kännas riktigt bra. Tror formen är god nog för en veckas cykling nere i förhoppningsvis soligt väder! Kan ju tom finnas utrymme för att bättre på cykelformen lite. Är lite orolig för hur det kommer att gå. Kanske är superkass på att cykla i berg, men det får bli som det blir. Ska iaf försöka ha så roligt det bara går på en cykel!